De Gein Genoegen kaasboerderij: een familiebedrijf dat al generaties lang lekkere kaas maakt!

Kaasboederij Gein Genoegen

Kaasboederij Gein Genoegen is een kleine, familie-geleide kaasboerderij. Als u op zoek bent naar een plek waar u tot rust kunt komen, zoek dan niet verder dan Kaasboerderij Gein Genoegen. Gelegen in het kleine dorpje Gein, in de provincie Limburg in Nederland, is dit een van de meest idyllische zuivelboerderijen van het land waar tradities en moderne technieken perfect samengaan om enkele van 's werelds beste Nederlandse Goudse kaas te produceren. Zuivelboerderij Gein Genoegen is een familiebedrijf dat al generaties lang heerlijke kaas maakt. De huidige eigenaren hebben het stokje overgenomen na vier generaties kaasmaken – wat ons heeft gebracht van handwerk in een woonhuis tot de productie van meer dan 3.000 wielen Goudse kaas per week! Vandaag is de vijfde generatie erbij gekomen: oudste zoon Jos van Gein leidt het bedrijf terwijl zijn jongere broer Felix de productie en kwaliteitscontrole bij elke stap in het bedrijf in de gaten houdt.

Wat maakt een goede Nederlandse Gouda?

De dingen die Nederlandse Goudse kaas bijzonder maken komen neer op twee hoofdcomponenten: de melk en het kaasmaakproces. Beide componenten moeten precies goed zijn voor een goede Goudse kaas!

Hollandse Goudse kaas wordt voornamelijk gemaakt van magere koemelk. Dit geeft de kaas zijn kleur en subtiele smaak, zeker in vergelijking met andere soorten gouda. Dan is er nog het kaasmaakproces. De wrongel wordt gesneden en vervolgens verhit om het vocht te verwijderen, waarna hij wordt gestremd door toevoeging van een enzym, stremsel. Na het stremmen wordt de wrongel in grote stukken gesneden, wat Dutch Gouda zijn unieke vorm geeft. Na 36 uur in de rijpingskamer wordt de kaas gepekeld. Dit wordt gedaan om de kaas te beschermen tegen bacteriën en om de kaas een mooie rustieke smaak te geven. Hollandse Gouda wordt 1 tot 3 jaar gerijpt om zijn volle smaak te ontwikkelen en harder te worden. Bij Gein Genoegen rijpen we onze kaas 2 jaar.

Het kaasmaakproces

De Nederlandse Goudse kaasbereiding begint met het aanleveren van de melk op de boerderij. Na het melken wordt de melk gepasteuriseerd en vervolgens nogmaals gepasteuriseerd om ervoor te zorgen dat de melk veilig blijft voor consumptie. Vervolgens wordt de melk gefilterd om alle onzuiverheden te verwijderen, waardoor de melk zijn rijke kleur, smaak en consistentie krijgt. Ten slotte wordt de melk gehomogeniseerd om de consistentie van de hele melk te garanderen. Zodra de melk klaar is, wordt ze gestremd door toevoeging van een enzym dat de melk splitst in melkeiwit en vloeibare wei. De vloeibare wei is wat wordt gebruikt in veel andere Nederlandse kazen, zoals crème fraîche en geitenkaas, dus het is belangrijk om deze te verwijderen. Nadat de wrongel is gemaakt, wordt hij met de hand gesneden. De wrongel wordt in een kom gedaan en vervolgens wordt er een gewicht op geplaatst om de wrongel te pletten. De wrongel wordt dan verwarmd tot 60 graden Celsius om alle bacteriën die ziekten zouden kunnen veroorzaken te doden. Nadat de wrongel is verhit, wordt hij in vormen geplaatst om te rijpen in zijn eigen zoete pekel. Dit kan 1 tot 3 dagen duren, afhankelijk van de kamertemperatuur. Zodra de kaas gerijpt is, wordt hij uit de vormen gehaald en geperst. Door het persen wordt de kaas dichter en compacter.

Waar kunt u Goudse kaas vinden?

Nederlandse Goudse kaas is heerlijk op zichzelf, maar past ook goed bij veel andere gerechten, vooral bij zout en zuur. Probeer hem te serveren met een assortiment crackers, olijven, brood en groenten, maar ook met vlees en vis. U kunt Goudse kaas ook vinden in veel supermarkten over de hele wereld. De meeste grote supermarkten hebben verschillende Goudse kazen, dus kijk goed rond om de kaas te vinden die het beste bij uw smaakpapillen past.

Hoe eet je Goudse kaas?

Een van de beste dingen aan Goudse kaas is dat hij goed samengaat met veel gerechten, waardoor hij gemakkelijk te eten is. Als u op zoek bent naar ideeën voor hoe u Goudse kaas kunt eten, kunt u het combineren met crackers, brood, groenten en vlees. U kunt het ook proberen met jam en gelei, of combineren met wat bier aan het eind van een diner.

Een verhaal over hoe deze kaas in je broodtrommel belandde

Op een dag kwam de familie van Gein thuis van het werk en kreeg een verrassing in de broodtrommel. Het was een cadeautje van de kaasmakers van Gein Genoegen: een wiel van hun Hollandse Goudse kaas! Met deze kaas wilden zij Jos van Gein en zijn gezin herinneren aan de herkomst van de kaas in hun broodtrommel. Nederlandse Goudse kaas was ooit een luxekaas, en alleen arbeiders zoals boeren en industriearbeiders konden zich het eten ervan veroorloven. Pas enkele decennia geleden begonnen veel Nederlandse gezinnen hem regelmatig te eten omdat hij zo lekker is.

Conclusie

Na een bezoek aan Zuivelboerderij Gein Genoegen kunnen we zien waarom Goudse kaas zo'n belangrijk onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Nederlandse Goudse kaas is een ideale manier om zowel de traditionele als de moderne aspecten van het Nederlandse leven te vieren. We hopen dat u genoten heeft van onze gids voor Hollandse Goudse kaas en dat u nog eens terugkomt op dit artikel om zelf Hollandse Goudse kaas te proberen! Als u het nog niet geprobeerd heeft, probeer dan zeker eens wat Hollandse Goudse kaas thuis! Deze kazen zijn zo lekker en veelzijdig dat u zult merken dat het eten ervan een van de beste manieren is om de Nederlandse cultuur te vieren.